Werkzaamheden N831 – Nieuws met betrekking tot vaartijden Bernse Veer
Vrijdag 28 maart 2025
Van 31 maart tot 9 mei 2025 is de Bergsche Maasdijk (N831) tussen Well en de Kromme Nol afgesloten in verband met wegwerkzaamheden.
Deze afsluiting zal gefaseerd plaatsvinden. De kruising met de Veerweg – Bernsestraat blijft in principe steeds open tijdens de werkzaamheden.
In overleg met Gemeente Zaltbommel en Heusden heeft de Bergsche Maasveren besloten om ondanks een geringer aanbod van verkeer, toch de veerdienst door te laten varen.
Met name de fietsers willen wij graag van dienst zijn zodat zij niet de grote omweg hoeven te maken. Houd onze website in de gaten; bij te laag aanbod houden wij ons het recht voor de veerdienst te stremmen voor de resterende duur van de werkzaamheden.
Passagiers tevredenheidsonderzoek geeft duidelijk inzicht in verbeterpotentieel
Vrijdag 14 maart 2025
In december 2024 heeft het bestuur van de Bergsche Maasveren aan geregistreerde passagiers en andere betrokkenen gevraagd om mee te doen aan een enquête over hun dienstverlening. Ruim 1365 mensen hebben hierop gereageerd.
Waar gaat het bestuur mee aan de slag?
Uit de enquête kwamen waardevolle inzichten naar voren. Natuurlijk waren er enkele teleurgestelde reacties over de overgang naar betaalde overtochten, tegelijkertijd werden ook veel concrete tips gegeven om de service verder te verbeteren. De invullers van de enquête kregen ook de mogelijkheid zich aan te melden voor het klantenpanel. Ruim 200 deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld.
Onderwerpen waar op korte termijn aan gewerkt gaat worden zijn onder andere:
• Betere en snellere communicatie over vaartijden en stremmingen.
• Verbeteringen in het betalingsgemak
• Het ontwikkelen van nieuwe abonnementsvormen
• Algemene verbeteringen in de communicatie
Het bestuur wil de deelnemers aan de enquête nogmaals bedanken voor hun betrokkenheid.
Maasveren werken aan meer betaalgemak en een betere communicatie
Maandag 10 maart 2025
Het bestuur van stichting De Bergsche Maasveren werkt aan verbeteringen op het gebied betalingen en communicatie. Dat doet het bestuur op basis van een enquête onder passagiers van de drie veerdiensten (Drongelense veer, Capelse veer en Bergse veer). Die enquête werd eind 2024 door 1.365 mensen ingevuld. “Het onderzoek heeft veel waardevolle informatie en tips opgeleverd”, aldus Kees van Heesbeen, bestuurslid van de stichting.
Onder de deelnemers aan de enquête werd een aantal prijzen verloot zoals gratis auto-wasbeurten. De hoofdprijs was een maand lang gratis overvaren. Eline Teuling uit Waalwijk was de gelukkige winnaar. Eline gebruikt het Drongelense veer (Waalwijk – Drongelen) regelmatig om haar moeder in Meeuwen te bezoeken. Ze was blij verrast met de prijs. “Een mooie geste. Ik zal mijn moeder extra vaak bezoeken met deze gratis overtochten.” Andere prijswinnaars zijn per mail geïnformeerd. Het bestuur bedankt alle inzenders van de enquête nogmaals voor deelname.
Sinds het voorjaar van 2024 betalen automobilisten, motorrijders en vrachtverkeer voor een overtocht (al dan niet in de vorm van een abonnement). Voor voetgangers, (brom)fietsers en landbouwverkeer blijven overtochten gratis.
Foto rechts: Eline Teuling mag een maand gratis gebruik maken van de Bergsche veren. Ze ontving de prijs en bijbehorende bos bloemen (verloot uit deelnemers van een enquête onder gebruikers van de veerdiensten) uit handen van Kees van Heesbeen, bestuurslid van stichting De Bergsche Maasveren.
Tarifering van de Bergsche Maasveren een feit
Drongelen, maandag 5 februari 2024
Hans Tanis, wethouder van de gemeente Altena en voorzitter van de raad van toezicht van stichting De Bergsche Maasveren, maakte vanochtend voor het eerst een betaalde overtocht over de Bergsche Maas met het Drongelense veer. Daarmee is tarifering van de Bergsche Maasveren een feit. ‘Tarifering was onvermijdelijk. Het is een besluit dat gedragen wordt door alle vier de betrokken gemeenten’, aldus Tanis. Sinds 2008 kampt de stichting met een fors lagere marktrente waardoor de rendementen uit het eigen vermogen structureel zijn gedaald.
Voortaan moet een aantal gebruikers van het Drongelense veer, het Bernse veer en het Capelse veer betalen voor een overtocht. Daarmee komt een einde aan het tijdperk dat overtochten voor iedereen gratis waren. De verplichting tot betalen geldt onder meer voor automobilisten, motorrijders en vrachtverkeer. Voor voetgangers, (brom)fietsers en landbouwverkeer blijven de veren gratis. Volgens Mathé Holleman, voorzitter van het bestuur van stichting De Bergsche Maasveren, is tarifering essentieel voor de continuïteit. ‘Deze stap zorgt er voor dat de toekomst van veerdiensten gewaarborgd blijft.’
Bestuurders van auto’s en motoren gaan 2,70 euro per overtocht betalen. Bestuurders van bestelbusjes en bedrijfswagens betalen 3,50 euro. Betalingen zullen zoveel mogelijk via een app verlopen. Op die app kan gebruik worden gemaakt van een tegoedsaldo waarmee gebruikers een korting van 25 procent ontvangen. Gebruikers die niet over een smartphone beschikken of géén gebruik wensen te maken van de app, kunnen een tegoedkaart aanschaffen. Inwoners van Altena kunnen kiezen voor speciale abonnementen dankzij een extra financiële bijdrage van de gemeente. Tanis: ‘Ik wijs frequente gebruikers én inwoners van gemeente Altena graag op deze regelingen.’ Incidentele gebruikers, bijvoorbeeld toeristen, kunnen ook via de app betalen of met een bankpas.
Holleman is blij met de innovatieve betalingsmogelijkheden. ‘We hebben bij de introductie veel aandacht besteed aan de klantvriendelijkheid van het systeem.’ Ook de controle op betalingen verloopt geautomatiseerd dankzij camera’s aan boord van de veren. Holleman: ‘Schippers kunnen zich daardoor blijven concentreren op hun kerntaak: het veilig overzetten van passagiers.’ De drie veerverbindingen over de Bergsche Maas varen dagelijks en zetten jaarlijks zo’n anderhalf miljoen weggebruikers over. ‘De veren zijn daarmee van groot belang voor veel van de inwoners in onze regio’, besluit Tanis.